העולם הדיגיטלי השתלט על תחומים רבים של חיינו, ויש תחום חדש שמגשר בין המרחב הפיזי לעולם הווירטואלי – גאו-סייבר. מדובר בתפיסה רב-תחומית המשלבת ידע גיאוגרפי עם טכנולוגיות מתקדמות של מערכות מידע, אינטרנט של הדברים (IoT), אבטחת מידע, הנדסה, ותחומים חברתיים. שילוב זה מאפשר לעסוק במיפוי תשתיות דיגיטליות ופיזיות במרחב הסייבר, ובחקר התהליכים והאירועים המתרחשים בו, עם התמקדות במיקום, תנועה ואינטראקציה עם המרחב הפיזי.
מיפוי תשתיות פיזיות ודיגיטליות
ההיבט הראשון של גאו-סייבר נוגע במיפוי תשתיות פיזיות של מערכת האינטרנט. היבט זה כולל מיפוי של כבלים ימיים ויבשתיים, טרמינלים, נתבי אינטרנט (IXP) מרכזי נתונים (Data Centers) ואתרים של ספקי שירותי אינטרנט (ISP). תחום זה מתפתח במהירות, ומאפשר למדוד ולהבין את המרחקים והקשרים בין האתרים השונים שמרכיבים את רשת האינטרנט. בנוסף המיפוי פיזי כולל תשתיות אלחוטיות, כמו אתרי סלולר, תרנים ואנטנות, שנמצאות במרחקים גיאוגרפיים שונים.
בנוסף למיפוי התשתיות הפיזיות, קיים מיפוי של תשתיות ונכסים דיגיטליים ברשת. מיפוי זה מורכב יותר שכן הוא מחייב חקירה לצורך הסבה של מידע דיגיטאלי למיקום פיזי (GeoLocation). תחום זה כולל מיקום מכשירים וכתובת IP של ספקי שירותי אינטרנט, וכן מיקום חיבורי ISP ותוכן מדיה דיגיטלי, מיקום של תוקפים ברשת, מסלולי זרימה של מידע ברשת, מיקום של בסיסי נתונים ועוד. גם כאן גאו-סייבר מבצע אינטגרציה של מידע פיזי ודיגיטלי, כך שניתן לייצר מפות מדויקות של מיקומים במרחב הסייבר.
הונאה והסוואת מיקום
גאו-סייבר מציע כלים ומודלים המתמודדים גם עם בעיות כמו הונאה והסוואת מיקום ברשת. תחום זה מתמקד בטכניקות לגילוי הונאה, בהצלבת מידע על מיקום תוקפים ברשת, ובמציאת תוכנות זדוניות שמבוססות על מיקום. לוקליזציה במרחב הסייבר מתייחסת להיבט הגיאוגרפי של מיקומם של אובייקטים ופעולות ברשת, כולל המיקום המדויק של מכשירים, כתובות IP, חיבורי ISP או תוכן ברשת. כשמדובר בהונאה והסוואת מיקום, הבעיה היא שלעיתים ניתן לשבש או להסתיר את המיקום האמיתי של פעילות ברשת באמצעות טכניקות שונות, כמו שימוש ב-VPN, פרוקסי, או תוכנות זדוניות שיכולות להסתיר את מקור הפעילות. לכן, לוקליזציה ברשת לא רק מספקת נתונים על המיקום של אובייקטים ברשת, אלא גם מסייעת בזיהוי הונאות שנעשות על ידי השבתת או שינוי המיקום הגיאוגרפי האמיתי. לדוגמה, ישנם התקפות סייבר בהן התוקפים משתמשים בטכניקות הסוואה כדי להסתיר את מקור ההתקפה או את היעד שלה, מה שמקשה על גילוי האמת. תהליך הלוקליזציה מאפשר הצלבת מידע ממספר מקורות, מה שיכול להוביל לגילוי פעילויות חריגות ברשת.
בנוסף, קיימת התמקדות בהיבט הגיאוגרפי של פשיעה ברשת, כולל חקר קבוצות תקיפה ויעדי התקפות סייבר, שמאפשרת לעקוב אחרי המיקומים המדויקים של איומי הסייבר הגלובליים והאזורים הפגיעים ביותר.
מידענות גיאוגרפית בתחום הסייבר
אחד היתרונות של גאו-סייבר הוא היכולת להיעזר בטכנולוגיות גיאוגרפיות למודיעין גיאוגרפי עסקי. זהו תחום העוסק באיסוף נתונים גיאוגרפיים לא רק על תשתיות פיזיות, אלא גם על התשתיות הדיגיטליות בעולם הסייבר, כשהמטרה היא להבין את המאפיינים של המרחב הווירטואלי ולהתאים אותו לפעילויות במרחב הפיזי. זו יכולה להיות עזר משמעותי לממשלות וארגונים במאבק במפגעי סייבר ובזיהוי איומים בזמן אמת.
טכנולוגיות מרחביות במרחב הסייבר
בעידן הדיגיטלי, גאו-סייבר עושה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות של GIS (מערכות מידע גיאוגרפיות) WebGIS ו- MobileGIS, שמאפשרות הצגה וניהול של מידע גיאוגרפי על המרחב הדיגיטלי. לדוגמה, באמצעות ספריות WebGIS ניתן לפתח יישומים בדפדפן המאפשרים הצגת נתונים גיאוגרפיים על מערכת הסייבר בצורה אינטראקטיבית, ועם MobileGIS ניתן לגשת למידע גיאוגרפי ישירות ממכשירים ניידים, מה שמאפשר למומחים ולמשתמשים לקבל החלטות בזמן אמת ולמפות אירועים במרחב הסייבר.
תצוגת מפות של מרחב הסייבר
תצוגת מפות בתחום הגאו-סייבר לא מתמקדת רק במפות גיאוגרפיות סטטיות, אלא כוללת גם מפות קרטוגרפיות, טופולוגיות וכמותיות, שמציגות תנועות בזמן אמת במרחב הסייבר. למשל, מפות של תקיפות סייבר בזמן אמת מציגות את המיקומים של המתקפות ויעדיהם, ומפות נוספות מציגות את נפחי התעבורה ברשת, את פעילות השרתים ואת התקלות המתרחשות. בנוסף, אפשר להציג את המידע במרחב הסייבר במודל תלת-ממדי, לדוגמה במערכות ניטור רשתות, שבהן ניתן לראות בצורה ברורה את העומסים והביצועים של התשתיות במרחב הסייבר, דבר שמסייע בניהול אפקטיבי של משברי סייבר.
ניהול משברי סייבר בארגונים – ההיבט המרחבי
גאו-סייבר לא מוגבל רק למיפוי ולנתונים, אלא גם כולל התמודדות עם משברים במרחב הסייבר. היכולת לזהות את האיומים הגיאוגרפיים והמשאבים המפוקחים בזמן התקפה מאפשרת לארגונים להכין תוכניות פעולה מונעות. ישנה גם חשיבות לניתוח ההשפעות המרחביות של התקפות סייבר על מערכות קריטיות כמו תחבורה, בריאות, אנרגיה ותקשורת, מה שמסייע ביצירת מערכות הגנה אפקטיביות. בנוסף, תחום זה מתמודד עם איומי סייבר על כלי רכב חכמים, רובוטים, רחפנים , מחשוב לביש, מערכות מבוססות IOT ועוד המחוברים באופן הדוק למערכות גיאוגרפיות ולמיקומים בעולם הפיזי.
סיכום: גאו-סייבר כצומת חשוב בין עולמות שונים
התחום של גאו-סייבר מציע מענה חדשני ומקיף לשילוב של המרחב הפיזי והדיגיטלי. הוא מהווה גשר בין שני עולמות, מאפשר ניתוח מתקדם של מידע גיאוגרפי דיגיטלי על מרחב הסייבר ומספק כלים חשובים לשיפור מערכות הגנה, זיהוי איומים, ומיפוי מתקפות סייבר. בעידן שבו כל תחום – מהמרחב האישי ועד לארגונים הממשלתיים – תלוי במערכות סייבר, יש לגאו-סייבר פוטנציאל עצום לקדם את תחום הסייבר ולהגיב לאיומים בזמן אמת.