ישראל היא חברה מרובת תרבויות, דתות ולאומים, ומאז הקמתה ניכרים בה תהליכים חברתיים דינמיים שמאופיינים במגוון ובחיכוכים שבין קבוצות אוכלוסייה שונות. עם זאת, לצד היתרונות של חברה מגוונת, קיימת גם התפתחות של תהליכים של התבדלות דתית ולאומית, שהשפעתם ניכרת בעיקר במרחבים החברתיים והמרחבים העירוניים. התבדלות זו מציבה אתגרים רבים עבור הממשל, תכנוני ערים ושירותים ציבוריים, כשיש להן השפעה ברורה על דרישותיהן של קבוצות אוכלוסייה שונות, ומובילה להפרדה בין קהילות שונות בגבולות ובמרחב.
הבדלנות דתית ולאומית: אוכלוסיות נפרדות במרחבים השונים
בישראל, ניתן לראות מגמות ברורות של הפרדה על רקע דתי ולאומי. אוכלוסיית היהודים מתגוררת ב-77% מהאזורים הסטטיסטיים שבישראל, בעוד שב-82% מהאזורים האלה שיעור היהודים עומד על יותר מ-90%. הנתונים מצביעים על כך שרוב האוכלוסייה היהודית חיה באזורי מגורים משלה, ושהיישובים החרדיים והכפריים היהודיים הם איים חברתיים נפרדים בתוך המרחב. ביישובים חרדיים ובמגזר הכפרי היהודי שיעור היהודים הוא 100%, ומכך ניתן להסיק כי קיימת סגרגציה גבוהה בתוך המגזר היהודי עצמו.
הפוליטיקה הדתית: הגברת ההתבדלות המרחבית
ההבדלים הדתיים והתרבותיים בין הקבוצות השונות משקפים את המתח החברתי, הפוליטי והכלכלי שבין קבוצות אוכלוסייה. כשעוסקים בביקוש לשירותים ציבוריים כמו חינוך, בריאות ותחבורה, השונות המוחלטת בין האוכלוסיות משמעה שיש צורך בשירותים המותאמים אישית לכל קבוצה. החרדים, למשל, דורשים שירותים נפרדים לשם שמירה על אורח החיים הדתי, במיוחד בתחום התחבורה הציבורית, החינוך, הבריאות ועוד. מנגד, אוכלוסיית הצעירים הדתיים והחילונים, אשר לרוב מבלה את זמנו במגוון תחומים קהילתיים, מציבה אתגרים חדשים לשירותים עירוניים. יש לדאוג לצרכים שונים, במיוחד כאשר יש צורך להחיל מדיניות אשר תכבד את אורח החיים הדתי מחד, אך גם תענה לצרכים של שאר המגזרים מאידך.
החרדים והדתיים: ההתבדלות החברתית שמעצימה את הצורך בשירותים מתואמים
האוכלוסייה החרדית, שהיא קבוצה עם מאפיינים ייחודיים מבחינת התנהלותה החברתית, האידיאולוגית והדתית, יוצרת אתגרים חברתיים חדשים. בתכנון המרחב הציבורי יש להביא בחשבון את המגבלות התרבותיות והחוקיות של כל קבוצה דתית, כך שתהיה התאמה בין אורח החיים ודרישות השירותים. כמו כן, הדתיים לאומיים, מציבים אתגרים דומים. מהנתונים עולה כי המגזר הדתי, כמו החרדי, נוטה להימנע מהתערבבות עם קהלים חילוניים.
החרדים בישראל: התבדלות חברתית וקהילתית ברורה
לפי נתוני 2021, שיעור האוכלוסייה החרדית בישראל עומד על 12% מהאוכלוסייה הכללית, ומעל 15% מהאוכלוסייה היהודית. אוכלוסייה זו מתגוררת ב-134 יישובים שונים. בעשרה יישובים החרדים הם מעל 90% מהאוכלוסייה, וב-73 יישובים החרדים מהווים פחות מ-10%. במרבית היישובים החרדיים קיימת הפרדה בין קבוצות אוכלוסייה חרדיות לחילוניות, עם חיי חברה, תרבות, ותעסוקה נפרדים, אשר יוצרים למעשה סגרגציה כלפי חוץ. גם ההתבדלות המגדרית, עם מבנה חברתי שמפלה נשים, באה לידי ביטוי במגוון המוסדות הקיימים ביישובים החרדיים ובתחום החינוך, שבו מתקיימת הדרה של נשים מלימודים ובחירת מקצועות לפי המגדר.
האוכלוסייה המוסלמית והבדואים: סגרגציה בשכונות וביישובים
האוכלוסייה המוסלמית בישראל מתגוררת ב-90 אזורים סטטיסטיים בלבד (לפי א”ס לשנת 2011), כאשר ב-84 מהם הם מהווים יותר מ-90% מהתושבים. המוסלמים בישראל, בעיקר בגליל וביישובי הבדואים בנגב חווים סגרגציה גיאוגרפית שמבוססת על זהות לאומית ודתית. תופעה דומה ניכרת גם ביישובים העירוניים, במיוחד בערים מעורבות כמו ירושלים, חיפה, יפו, עכו ורמלה, בהן המוסלמים נוטים להתגורר בשכונות נפרדות. לעיתים קרובות כל קבוצה מקיימת את אורח החיים שלה בנפרד, עם חסימות גיאוגרפיות בין הקבוצות השונות.
הדרוזים והנוצרים: אוכלוסיות נפרדות אך בשכנות
האוכלוסייה הדרוזית והערבית-נוצרית מתגוררת בעיקר במחוזות הצפון וחיפה. הדרוזים, שמתגוררים ביישובים הומוגניים או מעורבים, בדרך כלל נוטים להתגורר בשכנות עם מוסלמים ונוצרים. גם האוכלוסייה הערבית-נוצרית, על פי הנתונים, נוטה להתגורר באזורים משלה, ושם מתקיימת הפרדה ברורה מהחברה היהודית, אם כי בשיעור נמוך יותר מהדרוזים והמוסלמים. מבחינה גיאוגרפית, אוכלוסיות אלה מתגוררות בנפרד, וההבדל המובהק הוא במיקומם הגיאוגרפי על רקע דתי ותרבותי.
המשמעות: פיתוח המרחב החברתי לאור הצרכים הדמוגרפיים
בכדי להתמודד עם האתגרים שהוצגו, חשוב לגבש מדיניות המיועדת לפיתוח מרחבים ציבוריים שמתאימים לכל קבוצה דתית ולאומית, תוך שמירה על עקרונות של שוויון ואי הפליה. המרחב העירוני צריך להיות גמיש ומגוון, כשכל קבוצה יכולה למצוא את השירותים שמתאימים לה ושהם תואמים את אורח חייה. הערים המובילות במעבר ממגורים הומוגניים לערים מעורבות מצביעות על הצורך בהכנה מראש של תשתיות מותאמות, כדי למנוע חיכוכים בין הקבוצות ולספק שירותים ציבוריים ללא אפליה.